Постигнат е диалог между протестиращите полицаи и ръководството на МВР.
Това заявиха след 2 часа разговори зам.-министърът Соня Янкулова и ръководителят на контактната група на протестиращите Иван Павлов.

Янкулова съобщи, че ще информира министъра, Министерски съвет и парламента за поставените искания и се ангажира с работа в посока решаване на проблемите.

Същото съобщи Иван Павлов на протестиращите, което беше посрещнато с бурни аплодисменти.

Протестиращите и ръководството на министерството са се договорили на 23 януари да проведат следваща среща, на която конкретно да бъдат търсени решения на проблемите, свързани с извънредния труд на полицаите, допълнителното стимулиране и исканията им за законодателни и нормативни промени.

И днес над 1000 полицаи отново препълниха градинката пред сградата на Министерството на вътрешните работи.
Представитерлите на реда протестират за пореден трети път.

Припомняме, че на първите два протеста преди Коледа те "пиха вода" и "пушиха по цигара" в градинката пред църквата "Свети Седмочисленици".

На днешното си трето събиране някои от служителите на реда пият кафе, а други пушат цигари.
Повечето служители са дошли цивилно облечени, а много са довели и семействата си, които ги подкрепят.

След около един час мълчалив протест, контактна група от техни представители влезе в министерството на среща с ръководството.

Протестиращите предявяват 6 искания.
Сред тях са настояване за иницииране на промяна в закона за МВР, отнасяща се до синдикалната дейност в срок до един месец, както и промяна в нормативните документи, регламентиращи тази дейност.

Протестиращите искат и незабавни промени в Наказателния кодекс, предвиждащи по-тежки наказания и свеждащи до минимум възможността за освобождаване от наказателна отговорност и замяна на ефективната присъда с по-лека за лице извършило нападение срещу служител на МВР при или по повод изпълнение на служебните му задължения.

Да се инкриминира съпротивата при арест и неизпълнението на полицейско разпореждане, искат още протестиращите.
Те настояват и за по-добро ресурсно обезпечаване на дейността на служителите на МВР в срок до 4 месеца.

До 1 месец протестиращите искат министърът да представи публично конкретна програма за действия в тази насока.

Да се увеличат основните заплати на служителите в МВР с 50% считано от началото на тази година. Срокът за изпълнение на това искане да е 1-ви март, искат протестиращите.

Служителите на МВР искат и промени в заплащането на извънредния и нощен труд - това да става ежемесечно и без ограничение на максималния брой заплащани часове в съответствие с Кодекса на труда.
Припомняме, в момента на полицаите се изплащат максимум 50 часа извънреден труд, независимо, че понякога часовете са много повече.

Да бъдат увеличени средствата за дрехи и обувки минимално с 200% и средствата за храна да възлизат на половин минимална заплата искат още протестиращите.

В контактната група излъчена от тях, освен представители от София има и от Пазарджик, Ловеч и Бяла Слатина.

Стана ясно още, че към полицаите са се присъединили около 60 човека от недоволните студенти, а също и пчелари.
Група представители от така наречените „студентски протести" сред които и Шкумбата, се опитаха да влезнат в сградата на МВР, но не бяха допуснати.