Заплатите на работещите в многопрофилната болница за спешна медицина "Пирогов" ще бъдат увеличени с 30%.

Това каза премиерът Сергей Станишев след срещата си с директора на здравното заведение доц. Димитър Раденовски.

В разговора, който започна в 13 часа, участва и новият министър на здравеопазването д-р Евгений Желев.

Целият медицински персонал ще получи увеличението с априлските заплати на 20 май. Два пъти пъти по 15% - от 1 май и от 1 юли, ще бъдат повишени заплатите на всички работещи в бюджетната сфера в здравеопазването, каза още Станишев .

Те са около 17 000 души, съобщи д-р Евгений Желев. "Направихме разчети в министерството и решихме, че можем да си позволим това увеличение", допълни министърът. Заплатата на един лекар в "Пирогов" ще стане около 1500 лева, а на сестра - 800 лв., поясни доц. Раденовски. Той допълни, че сега има лекари, които получават по няколко хиляди лева.

"През последните месеци ние успяхме да излезем от критичната ситуация и имаме приходи, които позволяват да се увеличат заплатите", каза Раденовски. Вече се получават сумите за тежко болните, заради които бе стачката миналата година. Към края на годината ръководството на болницата се надява да отчете още по-добри резултати след откриването на нова хемодиализа, инвалидна кардиология, очна банка и очна клиника, нова поликлиника.

"Ако запазим този темп, заплатите ще могат да се повишат още веднъж", каза директорът. На въпрос на БГНЕС дали персоналът знае за увеличението и имал ли е намерение за стачка, Раденовски отговори, че медиците вече знаят добрата новина, а в петък той е имал разговор с "изявените стачници".

"Заявявам пред всички, че работещите в "Пирогов" нямат намерение да правят стачка, тъй като няма причина за това", заяви директорът.160 са вакантните места в здравното заведение, от които 30 за лекари и 80 за сестри, каза още в отговор на въпрос Раденовски.

Според него текучеството продължава да е голямо се налага скоро да бъдат преразгледани гражданските договори, които са 15%. На въпрос за евентуалното преразглеждане на размера на здравната вноска премиерът Станишев каза, че на 7 май предстои оперативно заседание на Висшия съвет на БСП, на което ще бъде разгледан и този въпрос.

Общата осигурителна тежест върху българските граждани няма да бъде увеличена, каза Станишев.

По-рано днес хора от персонала на болницата споделиха, че подготвяна от лекари и медицински сестри стачка е вероятната причина за посещението на премира Сергей Станишев и новия здравен министър Евгений Желев в "Пирогов".

БГНЕС припомня, че по-рано днес хора от персонала на болницата споделиха, че подготвяна от лекари и медицински сестри стачка е вероятната причина за посещението на премира Сергей Станишев и новия здравен министър Евгений Желев в "Пирогов".