Фалшивата банкнота е била пробутана в местна фирма за услуги.  Още същия ден в един от банковите клонове са разпознали двайсетолевката менте.  На пръв поглед тя не се различавала от истинската банкнота. При по-внимателен визуален преглед обаче са били установени съществени разлики.  Върху осигурителната нишка на фалшивата банкнота имало надписи евро, вместо БНБ. Холограмната лента на двайсетолевката менте също се различавала от тази на истинската банкнота. Разлика е установена и в дебелината на хартията. Фалшивата банкнота била по-тънка от истинската.

Установяването на истинността на банкнотите може да стане по различни начини. Изборът им зависи от съдържащите се в банкнотата защитни средства, които трябва добре да се познават. Визуалният преглед се изразява в оглеждането на банкнотата с просто око. Чрез него се проверява цвета на банкнотата, рисунката по нея, съдържанието на видимите външни белези, цветни изображения. Най-често се откриват по-тъмни или по-светли нюанси на основния цвят или на оцветяването на отделните места, неясни или размазани образи и рисунки, неточни изображения, липса на някои задължителни реквизити или грешно поставени такива.

Опипването с пръсти е един от надеждните и често прилагани начини за проверка. С върха на пръстите се усеща релефът на печатните изображения, дебелината и плътността на хартията. Дебелината трябва да е еднаква навсякъде, да не се усещат по-тънки или по-дебели места.

При гледане срещу светлина се разпознават много от скритите, вградени в банкнотата защитни средства.

При най-малкото съмнение за истинността на банкнотата гражданите трябва де се обърнат към най-близката търговска банка, където ще проверят банкнотата и ще дадат ясни инструкции за поведението им. Установената фалшива банкнота може да се предава в полицейските поделения или клон на търговска банка, където ще бъде издаден документ за това.