Областите на действие на организираната престъпност и носителите й не са тайна и е само въпрос на време тези по-известни лица да получат заслужено наказание. Това каза главният прокурор Борис Велчев на конференцията "България в ЕС: две години по-късно и пътят напред".

Според главния прокурор проблемът на съдебната ни система в не е в липсата на осъдителни присъди, а в това, че те идват бавно. „За миналата годна под 5% са оправдателните присъди, 95% от делата завършват с осъдителна присъда. Оправдателната присъда по едно знаково дело, може спокойно да засенчи ефекта от хиляди осъдителни”, каза той и подчерта, че основен приоритет е борбата с организираната престъпност. „Областите на действие на организираната престъпност не са особена тайна. Техните носители също не са особено тайни и е само въпрос на време тези лица да получат заслуженото си наказание. Има имена и фигури от близкото минало, които и в момента търпят наказателното правосъдие”, каза още Велчев.

За некачественото кадруване на Висшия съдебен съвет, особено през 2009 г., когато се подменя ръководния състав на почти цялата съдебна система, Константин Пенчев обеща строг съдебен контрол от Върховния административен съд и призова за мониторинг от гражданските структури.