"Дадената присъда по делото срещу Димитър Желязков-Митьо Очите беше максималният възможен резултат при действащото законодателство", каза главният прокурор Борис Велчев в отговор на въпрос след заседанието на ВСС.

"Когато едно лице признае вината си, независимо дали ще го направи пред прокуратурата или в съдебна фаза, има ускорени процедури за завършване на производството и съществено облекчение на неговата наказателна отговорност", посочи Велчев.

"Съдът би бил длъжен да слезе под минимума на наказанието, който е пет години. Дали е справедлива присъдата, има други органи, които да коментират, ние изпълняваме закона такъв какъвто е, каза главният прокурор", допълни той.

По случая с арх. Георги Янев, от който служители на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" поискаха подкуп, Борис Велчев посочи, че не е можело самоличността на Янев да бъде запазена в тайна.

"Когато някой ви даде белязани пари и вие много добре знаете от кого ги взимате и веднага след това ви задържат, всеки опит да кажем, че този, който ви е дал парите е анонимен, би предизвикал само смях у задържаните", коментира главният прокурор.

Той заяви, че е нямало възможност самоличността на Янев при тази постановка на нещата да остане в тайна.

На въпрос било ли е обещано на Янев да остане анонимен, Борис Велчев посочи, че никой не може да обещае подобно нещо и попита логически това дали е възможно в случая.

На въпрос какво пречи да се разследват високите етажи на властта за корупция, Борис Велчев каза, че не е имало сериозен сигнал за корупция, който да не е бил проверяван и разследван.

"Няма такъв случай, независимо до кои етажи на властта се е отнасял", допълни главният прокурор.