Президентът Георги Първанов подкрепя предложението парламентарните избори в България и вота за Европарламент да се проведат в един и същи ден. В специално интервю за Дарик радио държавният глава уточни, че не иска да се намесва в решаването на един въпрос, който стои пред Народното събрание.

„Ще ни дойдат много два избора в рамките на 2-3 месеца и не е само въпросът в разхода на повече средства. Демокрацията изисква средства и ние трябва да сме готови на това. По-скоро се опасявам, че това ще изтощи допълнително електоратът, че това ще доведе до едни изборни дебати, които по-скоро ще деформират самата дискусия. Тя ще бъде отдалечена от същността, от необходимостта да се намерят управленски решения”, коментира Първанов.

Миналата година, през месец ноември, дадохте ясен срок на политическите партии да постигнат консенсус за това как да изглежда изборното ни законодателство, иначе обещахте да инициирате референдум за това дали да има повече мажоритарност в нашите избори, или не.

Не съм се отказал. В мен има надежда, онова което реши макар и много частично БСП да се ориентира към една мажоритарна квота в листата за бъдещия парламент около 1/4, горе-долу толкова са 58-те депутати, които те предлагат. Не искам да правя самоцелни действия. Референдумът има смисъл, когато са изчерпани другите средства. Твърде е възможно да се наложи референдумът да се проведе заедно с изборите, тоест той да бъде решение не за тези избори, а да отвори вратите за прокарване на мажоритарното начало от юни месец нататък. Аз си запазвам тази възможност.