Встъпването в длъжност на Барак Обама се превърна в онлайн-сензация, която повиши уеб-трафика в Интернет, предаде АФП.
Милиони потребители по цял свят коментираха, молеха се и създаваха постове и мини-постове, докато наблюдаваха встъпването в длъжност наживо по Интернет, като се надяваха на нов световен ред и нова ера в американската политика.

Akamai Technologies, специализираща в регулиране на онлайн-трафика, за да осигри функционирането на уебсайтовете, съобщи, че дигиталната информация е нараснала до рекордни нива -повече от два терабайта в секунда.

"Вземете зает ден за Akamai и го умножете по две, това е резултатът", заяви директора на комуникациите на фирмата Джеф Йънг. Фирмата добави, че освен историческата си природа, събитието е довело и до безпрецедентно медийно търсене.

Потребителите на Twitter са увеличили близо пет пъти броя на мини-постовете в стил хайку, което доведе до забавяне на услугата по време на пиковите моменти.

Сайтът за социални контакти Facebook заяви, че по време на 18-минутната реч на Обама, 8500 от потребителите му са допълвали страниците си всяка минута. Facebook и CNN се обединиха, за да позволят на зрителите да постват коментари и други ъпдейти на личните си страници, докато наблюдават предаването на церемонията онлайн.

За повишаването на трафика допринесе и факта, че по време на встъпването в длъжност много хора в САЩ са били на работа, където разполагат с компютри и високоскоростен Интернет, докато европейските потребители са били онлайн в домовете си.

Милиони хора са опитвали да се включат в сайтовете, да наблюдават церемонията и да изразят мнението си пред целия свят - предимно позитивно за Обама и негативно за предшественика му Джордж Буш.

В същото време, хакерите използваха възможността за разпространяване на вирус, предупреди Panda Security. Над 70 уеб-сайта разпространяват фалшива новина, че Обама се е отказал от президентския пост, която цели потребителите да свалят заразените файлове.

Кибер-атаката вероятно е започнала в Китай, съдейки по домейните на сайтовете, закупени от китайска компания, свързана и с други компютърни атаки. Потребителите си дават сметка, че надеждите, които се възлагат на Обама, може да се окажат прекомерни, но "понякога хората имат нужда от герой и сляпа вяра".