Информациите за съкращения в Майкрософт, циркулиращи в медиите от началото на годината, бяха потвърдени днес от софтуерната компания.
В следващите 18 месеца Майкрософт ще освободи 5000 служители от отделите по изследвания и разработки (R&D), маркетинг, продажби, финанси, право, човешки ресурси и ИТ, гласи съобщението от Редмънт.
Веднага ще бъдат съкратени 1400 души от персонала. Очаква се предприетата мярка да спести около $2,2 милиарда долара за фискалната 2009 година.
Днес Майкрософт обяви финансовите си резултати за второто тримесечие на фискалната 2008-а година. Приходите на гиганта са нараснали с 2% до $16,63 милиарда, в сравнение със същия период на предходната година.
Оперативната печалба обаче, както прогнозираха анализаторите, е намаляла с 8% до $5,94 милиарда. Чистата печалба за тримесечието бележи спад с 11% до $4.17 милиарда.
Приходите на Майкрософт от клиентски софтуер са намалели с 8%, поради слабостта на РС пазара и продължаващата тенденция към евтини нетбуци, посочват от компанията.
В същото време, силните доходи от лиценцзи са осигурили на Майкрософт ръст от 15% при сървърните продукти и софтуерни инструменти.
Бизнесът на компанията с развлекателен софтуер и устройства бележи ръст от 3% през тримесечието, благодарение на силното търсене през коледния сезон на конзолата за игри Xbox 360, от която са продадени рекордните 6 милиона бройки.