Microsoft може да прибегне до съкращение на 15 000 души, което е 17% от персонала на компанията в световен мащаб. Непотвърдената информация беше публикувана първо в блога Fudzilla, а по-късно я разпространи CNET.
Очаква се евентуалните съкращения да бъдат обявени от Microsoft на 15 януари, една седмица преди компанията да разкрие финансовите си резултати за второто тримесечие на фискалната година.
Междувременно, на 8 януари Microsoft ще даде брифинг за финансови анализатори. Събитието е планирано в рамките на изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас.
Публикацията във Fudzilla завишава по-рано появилите се информации за 10-процентно съкращение на персонала на Microsoft. Твърди се, че най-засегнати от евентуалните уволнения ще бъдат поделението за онлайн услуги MSN, както и служителите на Microsoft в региона EMEA (Европа, Близкия изток и Африка).
Анализатори от Уол Стриийт обаче не очакват толкова големи съкращения от Microsoft. Ветеранът Хенри Блодгет коментира, че повечето приходи на компанията идват от многогодишни договори, поради което е малко вероятен масивен спад в рамките на тримесечието.
Съкращения от мащаба на тези, за които пише Fudzilla, могат да се случат единствено, ако Microsoft реши да закрие някое от бизнес поделенията си.