Българите са най-неудовлетворената от начина си на живот нация в Европейския съюз, сочат резултатите от социологическото изследване Евробарометър. В проучването запитаните българи са единодушни, че в сравнение със средната за европейските страни, ситуацията в България е по-лоша във всяко отношение.

Проучването е проведено през миналата есен сред 30 хиляди човека във всички страни от ЕС. Данните показват, че 88% от запитаните българи са дали отрицателна оценка за състоянието на икономиката, 77% - за заетостта, около 93 на сто от запитаните са казали, че цените са високи, а качеството на живота в България е ниско.

По-крайно негативни мнения от тези изразяват само запитаните в Унгария, които наред с българите са сред най-неудовлетворените от своя начин на живот. Според Евробарометър в България, но и в другите страни от ЕС всеки втори запитан твърди, че през последните пет години покупателната му способност е намаляла. След инфлацията, престъпността и икономическата ситуация, българите се тревожат най-силно от социалните проблеми: заетостта (17%), здравеопазването (17%) и пенсиите (15%).

Подкрепата за членството в ЕС продължава да намалява и вече не изразява мнението на мнозинството българи (48%, -3 пункта), така както досега, и както в страните от ЕС (56%). Наред с това обаче намалява и неодобрението към членството (7%, -1 пункт) и то вече е двойно по-малко, отколкото средното за ЕС (15%).

Заедно с Финландия, България се нарежда на последно място сред страните, където общественото мнение като цяло е положително настроено към членството в ЕС.