Проектът стартира по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. Той ще се реализира от главна дирекция “Услуги по заетостта” на Агенцията по заетостта - гр. София, 1000, бул."Княз Александър Дондуков" № 3, като ще обхваща територията на цялата страна.
Продължителността на изпълнение на проекта е 28 месеца, а общата сума на бюджета - 20 000 000 лв.

Общата цел на проекта е насърчаване стартирането на проекти за развиване на самостоятелна стопанска дейност и подпомагане на безработни лица с ясна идея, желание и нагласа за започване на самостоятелна стопанска дейност да развият идеите си и разработят бизнес планове. На безработните лица, включени в проекта ще се предостави подходящо обучение за придобиване на професионална подготовка и умения за стартиране и управление на собствен бизнес.

Целевата група включва всички безработни лица, регистрирани в дирекциите “Бюро по труда” по постоянен или настоящ адрес, които са със средно и по-високо образование, в т.ч. безработни младежи и други, които искат да стартират собствен бизнес и разработят бизнес план и/или маркетингова стратегия. В целевата група не се включват дълготрайно безработни лица (с продължителност на регистрацията повече от 12 месеца), които са обект на социално подпомагане.

Основните дейности, предвидени по проекта са:
• провеждане на специализирано проучване за установяване на нагласите сред безработните лица за стартиране на собствен бизнес по региони;
• избор на консултантски и обучаващи институции и организации, съгласно изискванията на Закона за обществените поръчки;
• обучение за придобиване на предприемачески, управленски и бизнес умения, чрез придобиване професионална квалификация по част от професиите: “сътрудник в малък и среден бизнес”, “сътрудник в бизнес услуги” или “икономист”;
• консултиране на безработни лица от целевата група за разработване на бизнес – проекти за кандидатстване по компонент II за получаване на безвъзмездна финансова помощ за регистриране на самостоятелни предприятия и стартиране на собствен бизнес.

Проектът дава възможност на 50 000 лица от целевата група да бъдат включени в обучение за придобиване на предприемачески умения и/или да получат консултации за окончателно подготвяне на бизнес-план за стартиране на самостоятелен бизнес, съобщава Агенцията по заетостта.