Това, което очаква Брюксел, е една работеща съдебна система, каза в предаването “Седмицата” на Дарик еврокомисарят по защита на потребителите Меглена Кунева, в отговор на въпроса какво очаква Брюксел от българското правосъдие. Във връзка с нашумелия през последната седмица пример с българския студент, убит през 2000 година във Франция и съвместните действия между Франция и България, еврокомисарят подчерта, че точно това е членството на България – непрекъсната връзка с останалите страни, непрекъснато сравняване на решенията, включително и с техническата експертиза.

Меглена Кунева добави, че тъкмо в тази връзка според нея е контрапродуктивно мисленето, че ако на България й се наложи предпазна клауза и тя бъде изключена от това полицейско съдебно сътрудничество, системата ще заработи по-бързо, защото ще се уплаши и ще поиска много скоро да бъде включена към мрежата на останалите 26 страни.

Според нея ситуацията в България е точно обратната – хората, които не искат да се модернизира, която и да е система в България, всъщност предпочитат да стоят изключени, а не включени в мрежата. По думите й това е била и темата на конференцията „България в Европейския съюз: две години по-късно и пътят напред”, която се състоя в София – как да направим така, че България да се включи, а не да се изключи от това сътрудничество.