Ако заведа дело срещу бившия вътрешен министър Румен Петков, заради внесения от него иск срещу мен, това би означавало, че имам доверие в българското правосъдие, каза германският разследващ журналист Юрген Рот пред журналисти днес. Румен Петков внесе в Софийски Градски съд (СГС) иск за клевета срещу Рот във връзка с написаното за Петков в последната книга на германския разследващ журналист – „Новите демони".

В книгата „Новите демони” са използвани източници, които са анонимни, но на които човек може да се осланя и които имат достоверна информация за определена личност, заяви Рот. Той обясни, че написаното е на принципа на правене на репортаж по подозрение. Книгата отразява общата картина в България към момента, макар да е възможно да има грешки във фактологията, подчерта Рот.

Той отбеляза, че работата на журналистите в България е затруднена, тъй като полицията и съдебната система са политически повлияни и много трудно се достига до същността на нещата. „Никога не съм се сблъсквал с толкова много страх сред журналистите, открито да застанат зад твърденията си, допълни Рот. „Това, заради което Румен Петков е завел дело срещу мен, не е написано в книгата ми,” подчерта Юрген Рот.

Запитан за това дали би завел ответно дело срещу Петков, германския разследващ журналист отговори, че „ това би означавало, че имам доверие в българското правосъдие, моята вяра в една независима съдебна система с в България е доста малко по своя размер”.