Откритите на индонезийския остров Флорес през 2003 г. останки от човекоподобно същество (Homo floresiensis -Флорески човек),  определян като "хобит" поради невисокия ръст, са детайлно изследвани във времето от различни изследователски екипи, пише ScienceDaily.

Обаче въпросът за това може ли да се причисли "хобитът" към отделен вид  досега оставаше открит.

Много от специалистите са склонни да смятат, че това е древен жител на нашата планета, който е прекарал някакво заболяване, довело до микроцефалия и отклонения в развитието на мозъка.

Поредното изследване на формата на черепа на Homo floresiensis, проведено съвместно от учени от Нюйоркския университет "Стоуни Брук"и Университета в Минесота, защитава позицията, че "хобитът" не е човек.

„Според строежа на изучения от нас череп, и особено в обхващащата мозъка част, той напомня древните останки от Африка и Евразия, възрастта на които надвишава един и половина милиона години, но никак не прилича на черепа на съвременния човек",  разказва ръководителката на групата учени Карън Бааб (Karen Baab).

В хода на изследванията доктор Бааб и колегите й са събрали голяма информация за опознавателните точки на черепа на „хобита", както и на измрелите хоминини, на съвременните хора и на приматите.

Анализът на разликата между дясната и лява страна на черепа е показал малка степен на асиметрия в останките на Homo floresiensis, което директно противоречи на предположението за микроцефалия (у поразените от този недъг се наблюдава значително нарушаване на симетрията).

„Ние смятаме дадените  показатели на асиметрия за приемливи за тази популация хоминини, се аргументира д-р Бааб.
"Освен това не трябва да се забравя, че на черепа няколко десетки хиляди години са въздействали външни разрушаващи фактори", допълва тя.

Резултатите, получени от американските учени, съвпадат с тези от  проведено наскоро изследване на други представители на Нюйоркския университет „Стоуни Брук" - Уилям Юнгерс (William Jungers) и Сюзън Ларсон (Susan Larson).

Те изследвали горните и долните крайници на Homo floresiensis и открили редица особености в строежа им, които различават "хобита" от съвременния човек.