Окръжна прокуратура-Бургас отхвърли искането на Максим Стависки за сключване на извънсъдебно производство с максимално допустимата условна присъда - три години с петгодишен изпитателен срок и три години лишаване от свидетелство за правоуправление, съобщи окръжният прокурор Светлозар Костов.

Част от мотивите са, че направена справка за тригодишен период в практиката на окръжния и апелативния съд в Бургас сочи, че в преобладаващата част от случаите подобни дела приключват с ефективни присъди. Освен това прокурор Костов е потърсил мнението на роднините на пострадалите, които са изразили несъгласие за сключване на споразумение.

Магистратите са отхвърлили и исканията на фигуриста и защитата му по оспорване на част от експертизите, включително и алкохолната експертиза, която увеличи количеството алкохол в кръвта му при катастрофата на 1,29 промила, както и разпити на нови свидетели.

До дни материалите от досъдебното производство трябва да постъпят в Окръжна прокуратура. След това в 30-дневен срок ще бъде изготвен и внесен в съда и обвинителният акт. Прокурор Костов поясни, че сключване на извънсъдебно споразумение е възможно във всеки етап на делото.