Един от всеки трима служители използва интернет, за да гледа порно на работното си място, твърди британско проучване.
Целта на компанията за сигурност ProofPoint е била да покаже риска от свободния достъп до мрежата, който фирмите осигуряват на служителите си. Проучването е проведено по електронната поща и разкрива опасността за корпоративните данни.
Повечето пробиви в сигурността и кражби на данни опират до хората пред компютъра. Те са най-уязвимото място, а проучването показва колко склонен към грешки може да бъде персоналът, коментират от ProofPoint.
Макар и една трета от анкетираните да са признали, че гледат порно, само 7% от тях са били хванати на “местопрестъплението”.
Сайтовете с порнографско съдържание не са по-рискови от другите, както считат мнозина, тъй като имат работещи бизнес модели и не изпитват нужда от злонамерен софтуер, за да правят пари. Когато обаче те са „лоши”, това значи, че са изключително лоши и представляват огромен риск за потребителския компютър, предупреди в един свой доклад McAfee.
Сред другите лоши офис практики е използването на фирмения имейл за изпращане на материали, които носят риск за работата.
Някои служители не се нуждаят от технологии, за да бъдат вредни на работното си място. 56% от анкетираните са признали, че са идвали пияни в службата, а една трета са пропуснали делови срещи по същата причина.
Експертите от ProofPoint съветват компаниите да обърнат внимание на системите за сигурност, които биха предотвратили подобни инциденти.
Хората все повече отмарят чрез служебния имейл и интернет, посочват авторите на доклада. По-продължителната работа и едновременно с това използването на технологиите за връзка с приятелите и семейството повишава риска за сигурността, твърдят от ProofPoint.
Сърфирането в интернет за собствено удоволствие по време на работа се е превърнало в незаменима потребност за повечето американци, установи още преди две години изследване на Websense.
Предишно проучване на ProofPoint пък разкри, че половината от мрежовия трафик в офисите е зает от порно, игри, даунлоуд и уебмейл.