Графичното оформление и съдържание на холограмните стикери ще се определя от министъра на образованието и науката. Стикерите ще се предоставят от Министерството на образованието и науката на висшето училище, след проверка на данните за съответния студент в регистъра по чл. 10, ал. 2, т. 3, б. „в” от Закона за висшето образование. При несъответствия висшето училище трябва да представи достатъчни писмени доказателства, за да се извърши корекция.

Дипломи за завършена образователно-квалификационна степен на висшето образование без холограмен стикер няма да се признават от държавата. Изискването за холограмни стикери влиза в сила от 1 юни 2009 г. Издадените преди това дипломи за висше образование се признават и без наличието на холограмен стикер.

Ежегодно, в срок до 30 ноември, висшите училища представят в Министерството на образованието и науката данните за студентите, които се очаква да се дипломират през учебната година. Така предварително ще бъдат отстранени несъответствия между данните в регистъра и тези, представени от висшите училища.
Изикването за холограмен стикер на  въвежда с цел елиминиране възможността за фалшифициране на документите.