Досъдебното производство, образувано по разработката „Лиани”, е активно и никога не е прекратявано, то е срещу длъжностни лица от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Това обясни заместник градският прокурор на София Роман Василев по повод изявленията на депутата от ДСБ Атанас Атанасов, че ще поиска Висшият съдебен съвет и европейските органи да разследват Роман Василев заради прикриване на корупционни схеми за незаконно финансиране на ДПС.

Това дело няма нищо общо с проверката по твърденията на Керим Караали за незаконно финансиране на ДПС, обясни още Роман Василев: „На 26 пристигна справка от Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС), което касае проверка, възложена от Софийска градска прокуратура (СГП) през края на ноември във връзка с изявлението на г-н Караали и на 28-ми има произнасяне за отказ от образуване на досъдебно производство. Тази проверка е приключила с доклад на ДАНС. Няма данни за извършени престъпления от изявленията на г-н Караали. Прокуратурата много задълбочено и със 7 листа отказ се е произнесла на база всичките материали, които са събрани. Г-н Караали няма длъжностна характеристика, няма нито трудов, нито граждански договор”.

„По отношение на „Лиани” през 2006 г. прокурор Чавдар Ангелов е образувал проверка срещу неизвестен извършител за престъпления по служба по Член 282. Не е срещу лице от ДПС, а срещу неизвестни длъжности лица от МОСВ. Има план и към настоящия момент това досъдебно производство е активно. Няма никакво прекратяване от страна на СГП, още повече пък, че не се наблюдава от мен”, каза още заместник градският прокурор.