Родителите на убитите сестри Белнейски поискаха делото за смъртта на децата им да се върне за ново разследване и се отказаха в последния момент от адвоката си.

Пред последната инстанция майката и бащата на двете сестри заявиха, че се отказват от адвокатските услуги на Иво Найденов и поискаха от съда да им даде възможност да сменят адвоката си.

Извън съдебната зала пред журналисти Найденов коментира, че научил решението на пазарджишкото семейство заедно с всички в залата днес. Той допълни, че досега е работил безвъзмездно за Белнейски и че двете осъдителни присъди срещу подсъдимия Лазар Колев са справедливи.

Майка на сестрите е поискала "да се проверят отново всички неща", пише БГНЕС. "За мен това не е цялата истина", каза Фани Белнейска. Съпругът й също поиска ново преразглеждане с друг адвокат.

До момента тезата на родителите на сестрите Белнейски бе тази, че те искат делото да свърши бързо. След като каза това Фани Белнейска припадна в съдебната зала и бе изведена навън.

iNews припомня, че Върховният касационен съд (ВКС) гледа делото "Белнейски" днес (4 април), след като на 6 февруари делото бе отложено заради неявяване на защитниците на единствения обвиняем за убийството на Росица и Христина от Пазарджик и осъден на доживотен затвор, без право на замяна, Лазар Колев.

Адвокат Марин Марковски депозира молба делото да бъде отложено заради здравословни причини, а синът му Димитър Марковски не се яви, тъй като бе на делото "Килърите" в Шумен, по което е защитник.

Майката на момичетата сподели, че децата й са с нея и не може да спре да мисли за тях. "Очаквах да свърши всичко. На следващата дата мисля, че всичко ще бъде наред", каза Фани Белнейска.

Заседанието на съда по делото за убийството на двете момичета обаче бе отложено заради заболяване на двама от адвокатите на подсъдимия Лазар Колев, и ангажимент на третия му защитник по делото "Килърите". Фани Белнейска очакваше ВКС да потвърди досегашните две решения - а именно доживотен затвор за Лазар Колев без право на замяна.

Майката сподели тогава, че децата й винаги са с нея  и че не може да спре да мисля за тях. "За някои може би ще свършат нещата, но не и за мен", каза още Белнейска. Самият Лазар Колев запази мълчание.

На 6 февруари пловдивските магистрати потвърдиха решението на пазарджишките съдии за доживотна присъда на Лазар Колев. Той бе осъден да заплати на родителите на Росица и Христина обезщетение от 400 000 лева. Според апелативните съдии обвиненията срещу Лазар Колев са доказани по категоричен начин, а защитната му теза е изцяло опровергана. Те са направили изчерпателен анализ в 120 страници на показанията на над 50 свидетели, 40 експертизи, включително и заключения, изготвени в чужбина. Според Иво Найденов, адвокат на Фани и Стоимен Белнейски, защитниците на Колев "мотаят" делото.

На днешното заседание (4 април) адвокат Марин Марковски трябваше да пледира "невинен" и да поиска оправдателна присъда за Колев. Адвокат Иво Найденов бе категоричен, че отново ще поддържат становището, че това е справедливата присъда за Лазар Колев.

Двете сестрички Росица и Христина Белнейски бяха обявени за общодържавно издирване по сигнал на родителите им на 27 януари 2006 година. После стана ясно, че момичетата са видени за последно живи на следващия ден - на 28 януари 2006 година в полунощ, когато са заснети от камера на банка в Пазарджик. На 31 януари телата на сестричките бяха намерени в местността "Грамадите" край Брацигово. Цяла България бе потресена от новината за смъртта на двете деца.

След това започнаха делата, догадките и мъките за семейство Белнейски. През 2008 г. експертите откриха следи от Лазар Колев - единствения подсъдим за убийството, под ноктите на Росица и във вагината на Христина. В съда Лазар Колев заяви на няколко пъти, че не е познавал Росица и Христина Белнейски и не е техният убиец.

Делото "Белнейски" е едно от най-скъпите и най-скандални дела в България. По случая има десетки свидетели, 8000 разпитани и 30 тома материали.