Преди малко повече от две години Microsoft предложи на корпоративния свят операционната система Vista. Не всички компании обаче преминаха веднага към нея.
Сега, когато на хоризонта вече се показва финалната версия на Windows 7, за която има доста благоприятни предварителни впечатления от бета версиите й, някои ИТ отдели се чудят дали изобщо да не прескочат Vista.
Анализатори от индустрията се опитват да им помогнат да си отговорят на този въпрос.
Ще пропуснат ли компаниите Vista?
Миналата година Gartner анкетира посетителите на един от своите симпозиуми и откри, че 30% от представените фирми планират да пропуснат напълно Vista, докато други 15% не са имали планове да преминават към тази операционна система. “И това беше в самото начало на икономическата криза,” каза анализаторът Нийл МакДоналд от Gartner. “Сега тези цифри са още по-големи”.
Данните на Gartner подсказват, че към края на миналата година Vista е била възприета от по-малко от 6% от организациите. “Това са просто ужасни резултати за операционната система на Microsoft,” каза МакДоналд. “Очертава се, подобно на Windows ME, Vista да се запомни като едно от най-лошите издания на Microsoft.”
От Microsoft учтиво отказват да се съгласят. Джон Кюрън, ръководител на поделението Windows Client, твърди, че към Vista са преминали от 8.5% до 10% от компаниите. Това, според него, е по-добър резултат в сравнение  дори с много успешната ХР, която беше възприета от 6.6% от компаниите за две години след нейното пускане.
Време ли е за смяна?
Тези данни за смяна на операционната система, обаче, може да не се подобрят, като се има предвид орязаните бюджети, икономическата нестабилност и очакванията за появата на Windows 7 до края на тази година (което не е потвърдено от Microsoft).
Дейл Вайл, анализатор от Freeform Dynamics, каза, че неговата компания няма доказателство, че фирмите се въздържат от смяна и очакват Windows 7, но е съгласен, че нещата изглеждат такива. “Ние нямаме специално проучване по този въпрос, по-скоро слухове – хората виждат, че Windows 7 идва”, каза той. “Те не отхвърлят тотално [Vista], но определено правят сметка дали трябва да задържат или не”.
Не е изненадващо, че Microsoft съветва решението да не се отлага. Сега е времето за обновяване и чакането само ще затрудни нещата в по-далечен план, смята Кюрън от Microsoft и добавя, че “пътят към Windows 7 е Vista.”
Но дори Кюрън не оспорва, че някои компании ще пропуснат напълно Vista. “Компаниите винаги минават през различни пътища на възприемане”, съгласява се той.  “За някои има смисъл да се премине от XP към Windows 7… но други първо ще преминат към Windows Vista.”
Тъй като Windows 7 и Vista имат едно и също ядро, преходът от едната към другата не би трябвало да е труден. “По отношение на съвместимост на приложения преходът от XP към Vista, или от XP към Windows 7, е сравним по трудност … но от Vista към 7 е много по-лесно”, каза Кюрън, добавяйки, че всеки хардуер, закупен за Vista, ще е подходящ и за Windows 7.
Хардуерът наистина може да играе ключова роля, смята МакДоналд от Gartner. “При сегашната икономическа криза, една област, от която хората ще гледат да спестят пари, е хардуерът,” каза той, подсказвайки, че компаниите могат да решат да не бързат с подмяна на хардуер и да останат с по-стари компютри, работещи с XP, вместо да ъпгрейдват към по-взискателната към ресурсите Vista. “XP е много добра операционна система, така че няма спешна причина да се сменя.”
Компаниите да решават кога да сменят ОС, а не Microsoft
Наистина, не оставяйте цикъла на изданията на Microsoft да диктува как и кога организацията ви ще обновява своя компютърен парк, съветва Вайл.
Макар че Vista е критикувана, много от предишните й проблеми са отстранени и системата е достатъчно стабилна за всеки, който е готов да обнови настолната си система, допълва Вайл. “Няма причина да не се премине към Vista сега”.
Компаниите с по-стари системи не трябва да отлагат много дълго тяхното обновяване, съветва Вайл. “Всяка техника има граници. Колко дълго можете да отлагате?”, пита той и добавя, че изоставането с повече от две поколения, ще доведе до проблеми като липса на поддръжка и несъвместимост на нови приложения със стари операционни системи.