Старитира национален конкурс на тема “Съзидатели на дружбата” . Конкурсът е посветен на Годината на България в Русия, на 130 години от създаване на Княжество България, на 130 години Търновска конституция, на 130 години от създаването на държавната система на българското образование, на българската армия, полиция, пожарна, пощи и т.н.

В надпреварата могат да участват ученици  в две възрастови групи: от пети до осми клас и от девети до дванайсти клас. Те трябва да представят реферати, есета, стихотворения, разкази, рисунки, мултимедийни проекти по темата.

Целта на конкурса е младите хора да се запознаят с причините и корените на добрите отношения между българския и руския народ.

Организатори на конкурса са: Национално движение “Русофили”, Синдикатът на българските учители, Военноисторически музей,
Министерство на културата, Министерство на образованието и науката, Съюзът на българските журналисти, Съюзът на българските писатели, Националният исторически музей, Славянското дружество, Форум „България – Русия”, дружество „Найден Геров”, Съюзът на читалищата, Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии.

За победителите са осигурени много награди: екскурзии в Русия, лаптопи, плейъри, фотоапарати, мобилни телефони, книги. Грамоти ще получат всички участници.

Днес в училищата на територията на община Ботевград ще бъдат поставени плакати с информация за конкурса – съобщи Володя Казаков.