Google не спира да предлага нови и нови услуги и приложения. Поредният пример е едно подобрение в мобилните карти, с което ще е възможно да се проследява местоположението на хора така ефективно и лесно, както се търси информация в интернет.
Новият софтуер ще даде възможност на хора с мобилни телефони и други безжични устройства автоматично да споделят информация за себе си с приятели и роднини.
Софтуерът, наречен "Latitude," разширява функционалността на един инструмент, съществуващ от 2007 г., който позволява на собственици на мобилни телефони да проверяват собственото си местоположение на карта на Google с натискането на един бутон.
"Това добавя социално измерение на картите на Google и ги прави по-забавни", каза Стив Лий, продукт мениджър в Google.
Новата функция може да предизвика притеснения за нарушаване на тайната на личната информация, но от Google твърдят, че ще направят всичко възможно да избегнат критиките като оставят потребителите дали решават дали да я използват или не. От всеки потребител ще се изисква ръчно да активира софтуера за проследяване. Изключването или ограничаването на достъпа до услугата ще бъде лесно.
Освен това Google обещава да не запазва никаква информация за движенията на потребителите. В компютрите на компанията ще се записва само последното местонахождение, отбелязано от услугата за проследяване.
Софтуерът определя местонахождението на даден потребител с помощта на данни от клетките на мобилните оператори, глобалните позиционни системи или Wi-Fi. То се отбелязва върху картата на Google със снимка на проследяваното лице. Системата може да следва пътуванията на хората в Съединените щати и 26 други страни. Те сами решават кой може да наблюдава движенията им.
Този подход на социално картографиране е подобен на една услуга, предлагана от друга американска компания, която се намира недалеч от централата на Google в Маунтин Вю - Loopt Inc.
Услугата на Loopt вече е съвместима с повече от 100 вида мобилни телефони.
Като начало Google Latitude ще работи със смартфоните Blackberry на канадската фирма Research In Motion и с устройства, които се управляват от софтуер на Symbian или Windows Mobile на Microsoft Corp. Разбира се, ще работи и с някои модели телефони T-1 Mobile с инсталиран собствения софтуер на Google – Android, както и с много популярните iPhone и iTouch на Apple Inc.
За да разшири използваемостта на софтуера, Google предлага една версия, която може да се инсталира на персонални компютри. Тя е предназначена за хора, които нямат мобилен телефон, но все пак искат да знаят къде се намират децата им или нещо друго, което им е скъпо, каза Лий. Хора, които използват версията за PC, също могат да бъдат наблюдавани, ако са свързани към интернет чрез Wi-Fi.
Google може да “закове” местонахождението на даден човек с точност до няколко метра , ако използва GPS, или да се отклони с няколко километра, ако разчита на координати, предадени от клетки на мобилни оператори. Хора, които не искат да се разкрие местоположението им с голяма точност, могат да изберат да се показва само града, в който се намират.
В момента няма планове услугата на Google да бъде придружавана от рекламиране, макар че според анализатори информацията за местонахождението на даден човек може да разкрие нови възможности за маркетинг. Google инвестира много сериозно в мобилния пазар през последните две години като се опитва да направи услугите си по-полезни и достъпни за хората, когато те са далеч от техните компютри в офисите или домовете.