Google добавя възможност за показване на местоположение в своите услуги Talk и Gmail, съобщи мобилният блог на компанията. Досега тази функция беше налична само в услугата Google Latitude.

Новият компонент позволява на потребителя да сподели своето местоположение с всички контакти в Gmail чат и Talk.

Информацията се появява автоматично като част от статуса на потребителя.

Функцията се базира на Latitude – наскоро стартирала услуга, която дава възможност за проследяване на приятели или членове на семейството чрез техните мобилни телефони. Очаква се Latitude да намери приложение и за бизнес употреба в компаниите.

В допълнение, Google обяви услугата Public Location Badge, която автоматично показва информация за местоположението в блог или уеб сайт. Потребителят може да ограничи услугата до рамките на определен град или да предостави по-детайлна информация за местоположението си.

Подобно на Latitude, новата функция ще бъде част от пакета приложения Google Mobile. Компанията очаква да разшири използването на услугата, стъпвайки на сегашната база от потребители на Latitude.

Едно от най-честите искания на потребителите е да могат да споделят местоположение не само с приятелите в Latitude, посочва Google в своя блог. Новите две приложения на компанията отговарят именно на тази необходимост.

Google непрекъснато подобрява своята Gmail услуга. Наскоро разработчиците на имейл приложението добавиха функция, която подсказва на потребителите на кого да изпратят писмото. По-рано компанията въведе и възможност за отмяна на изходящ имейл.