Джобен мултимедиен проектор, победител в класация на списание Тайм за най-интересeн продукт, се появи и на българския пазар.
Моделът Optoma Pico PK-1, предлаган от Computer 2000 България, се свързва към компютър или всякакво аудио-видео устройство, телефон, iPod или iPhone.
10-сантиметровото устройство прожектира ясна картина на разстояние от 20 см до 2.50 метра, с диагонал на картината до 1.50 метра, дори и в дневни светлинни условия, твърдят от дистрибутора.

"От всички технологични джаджи, които Джеймс Бонд иска да притежава, може би тази е единствената, която би носил със себе си, независимо каква мисия изпълнява" - такава оценка за продукта дадоха от Computer 2000 България.
Проекторът поддържа резолюция 480x320 пиксела и контраст 1000:1. Животът на LED светлинния източник е повече от 20 000 часа.
Optoma Pico PK-1 тежи 113 грама и не надвишава размерите на един стандартен мобилен телефон. Литиево-йонната батерия се презарежда през USB или AC адаптор.
Моделът излезе на пазара в края на 2008 година. У нас цената му е 749 лева.
По-рано на пазара у нас се появи джобният проектор MPro110 на компанията 3M, предлаган от Стемо. Устройството е изключително компактно, побира се на човешка длан и е предназначено за използване в бизнес ежедневието. От компанията определиха модела като революционен в света на проекторите.
Тези две обявления поставят началото на тенденция към ултрапортативни проектори. Очаква се и други производители да предложат подобни устройства, които постепеннно ще станат неотменна част от мобилния офис на пътуващите бизнесмени.