Изпълнителният директор на българската баскетболна федерация Иван Ценов се срещна днес следобяд с президента на БК ЦСКА Георгиос Стерянопулос и след като стана ясно, че се оттеглят от шампионата и купата на страната каза за Гонг:


“За съжаление бъдещето на ЦСКА не е много розово, защото след като с неявяването си във Видин те отпадат от турнира за Купата на страната, след срещата ни днес предоставиха една декларация, с която ни уведомяват, че преустановяват участието си и в Националната баскетболна лига. Причините, които изтъкват са по-скоро криминални. Казват, че имат някакви доказателства за заплахи, покушения едва ли не, опити за покушения, кражби от клуба и казват, че това не е баскетбол. Няма федерация в света, която да се занимава с такива неща. Наясно са с правилниците, защото и преди това бяха уведомени, че напускането на турнира за Купата ще бъдат глобени с 25 хиляди лева, а сега и за напускането на НБЛ.

 Може реакцията да е била продиктувана от това, че картотекирахме двамата състезатели в други отбори. След като дойдоха с нещо предварително написано, това не е спонтанно решение взето в 4 или в 5 часа. Страхувам се, че специално за Лигата ще трябва да остане със седем отбора. Невъзможно е да се вкара друг тим по това време. За подрастващите твърдят, че ще продължат инвестиционната си програма с академията, каквото и да значи това.

 Другото, което казаха е, че ще изпълнят договорите си с играчите и ще продължават да им плащат. Просто спирали участие, а не се оттеглят от баскетбола. Мое убеждение е, че това нещо не е решено сега. Няма шанс мястото им да бъде заето от друг отбор. Не може някой клуб да получи активите и пасивите на друг.

 Сега става ясно, че високите ни критерии не са били напразни, а трябваше да са доста по-високи. Въпросът е ЦСКА да е името, а не да няма името. Сигурно за феновете ще е тежък удар, че техният тим няма да участва в първенството и Купата. На мен днес не ми стана ясно какво ще се случи с юношеските формации.”