Учители от пернишки училища блокираха за 10 минути движението по главен път Е-79 на кръстовището при село Драгичево.

Точно в 12.00 ч. педагозите направиха плътен шпалир и застанаха на пешеходната пътека на международния път.

Недоволните настояха правителството да обърне внимание на исканията им. Според пернишките преподаватели управляващите проявяват пренебрежително отношение към стачката, продължаваща вече 24-ти ден.

"Готови сме веднага да влезем в училищата, ако бъдат изпълнени исканията ни", заявиха педагозите.

Те декларираха, че стачните действия ще продължат, като всяко училище ще избере формата на протеста.

По обяд около 400 протестиращи учители от 32 русенски училища и други, от съседните селища, блокираха за 20 минути входа на граничен пункт Дунав мост.

"Няма да допуснем да се изпълни правителствената политика за задушаване на нашия глас", каза председателят на областния обединен стачен щаб Николай Симеонов.

Той увери, че се подготвят още по-драстични прояви на протеста. От блокадата на кръстовище бяха затворени магистралите към Силистра, Истанбул и Русе.

Въпреки огромното километрично задръстване шофьорите не протестираха. Някои от тях заявиха на журналистите, че са солидарни с учителските протести.

Стачкуващи учители ще блокират утре за един час входа към Шумен от главния път София-Варна в района на Пети километър, съобщиха от единния стачен комитет.

Отсечката към града ще бъде затворена от 15.00 ч. до 16.00 ч., за блокадата е уведомена общинската администрация.

"Към Шумен има три входни отсечки от главния път София-Варна и затварянето на една от тях няма да създаде проблеми", каза временно изпълняващият длъжността кмет Йовчо Николов.

Той е разпоредил в района на блокадата да има постове на пътна полиция, които да насочват пътуващите към другите входни отсечки за града.

Единният стачен комитет в Шумен подкрепя постигнатата досега договореност с МОН за увеличение на работните заплати от 1 ноември и ще прекрати стачката, ако се приемат и предложенията за още две повишения по 20% през 2008 г., заявиха от стачния комитет.

"Около 400 стачкуващи учители от Враца са заявили намерение да подадат колективно оставки и да напуснат образователната система", съобщи Емилия Бонева, председател на Регионалния съвет на Синдиката на българските учители.

"Днес представители на 7 врачански училища внесоха в Регионалния инспекторат по образованието уведомителни писма, че учителите имат готовност да прекратят трудовите си правоотношения с работодателите си", уточни Бонева.

Според нея от днес същата процедура е започнала по общини във Врачанско, като уведомителните писма ще бъдат внесени в общинските администрации по места.

Стачкуващи учители от Враца, Мездра и Бяла Слатина планират да демонстрират от 16.30 часа днес на международен път Е-79 в района на бензиностанциите на "Ромпетрол", съобщиха от синдикатите.

Те няма да блокират движението, тъй като са предупредени от Районното полицейско управление, че подобни действия са гражданско неподчинение и са незаконни.

Протестиращите ще имат възможност да преминават през пътя без да спират на него, уточняват от синдикатите. От полицията предупредиха, че демонстрацията може да затрудни движението в този участък. Затова водачите на автомобили трябва да се движат с повишено внимание.