Ловчанският митрополит Гавраил освети новия параклис на Свети Харалмпий, изграден на оброка на ул. "Кирил и Методий". Той благослови ботевградчани, които се стекоха на святото място, за да отбележат празника.

Параклисът бе изграден в рамките на една година. Около него са засадени две хвойни, плачеща върба и иглика. Идеята за издигне на парклиса е на нашия съгражданин Симеон Владов. Той сподели пред репортер на електронното издание, че средствата за целта са дарени от ботевградчани. “За изграждане на параклика бяха събрани около 1300 лв. Ще продължим да събираме средства за поставяне на плочник и пейки, за построяване на чешма и засаждане на повече цветя, за да се завърши ансамбъла” – каза  Симеон Владов. Той, отец Тошко и арх. Димитър Маринов са автори на проекта за параклиса.

“Според старо предание Свети Харалампий е спасил от чума добитъка на местните хора. Светъцът помогна на мой близък човек да оздравее. Тогава у мен се зароди идеята за изграждане на параклис на мястото, където всяка година стотици ботевградчани се събират, за да му отдадат почит” – допълни Симеон Владов. Той пожела Свети Харалмпий да се превърне в духовен закрилник на Ботевград и неговите жители. 
 
По повод празника курбан за здраве даде Васил Данов - собственик на имота, в който е построен параклиса. 

Средства за изграждане на чешма и място за отдих и молитва се събират на касата на кабелна телевизия "Ботевград". Електронното издание ще публикува номера на дарителската сметка, чрез която може да подкрепите благородната идея.