Mozillа не желае да бъде монополист на пазара за браузъри, така както това се случи на Microsoft с нейния Internet Explorer.
Притеснени сме от възможността да се превърнем в монополист, не искаме да убиваме никого, споделя в интервю за PC Pro архитектът на Firefox Майк Конър.
Наскоро пазарният дял на браузъра с отворен код превиши 20%. Това е твърде далеч от 90-те процента, които имаше Internet Explorer в най-добрите си дни.
Въпреки това Майк е притеснен от нарастващата популярност на Firefox. Той допуска в перспектива браузърът да добие монополен статут, дефиниран в САЩ като притежаване на 2/3 дял от пазара.
В някои страни Firefox има над 50% пазарен дял и е особено популярен сред компютърните ентусиасти. Така например, 80% от потребителите на социалната мрежа Digg.com сърфират в уеб през Firefox, твърди Конър.
Безсилни сме да предотвратим нарастването на популярността на Firefox. Когато достигнем 66.6%, ще трябва да измислим нещо, казва полушеговито Майк Конър.
Все пак той вярва, че пазарните сили няма да позволят Firefox да достигне доминантната позиция, която имаше Internet Explorer. Вероятно хората ще използват различни браузъри в зависимост от техните специфични предпочитания, прогнозира Конър.
Архитектът на Firefox категорично е отхвърлил идеята на Европейската комисия Firefox да се предлага в пакет с Windows.