Версия 10 на браузъра Opera е била свалена 10 милиона пъти през първата седмица, откакто е достъпна за потребителите, съобщи норвежкият разработчик на продукта.

В момента около 40 милиона души по света ползват Opera на настолните си компютри, пише technews.bg. Десетки милиони пък разчитат на същия браузър за сърфиране в интернет от мобилни телефони, геймърски конзоли, телевизори и други устройства, твърди Opera Software.

В компанията остават привърженици на идеологията за единния уеб, която осигурява достъп до мрежата от всяко устройство и от всяка платформа, независимо къде се намира потребителят. Философията на Opera намира отражение в разработките на браузъра за всевъзможни устройства - от настолни компютри до мобилни телефони.

Версия 10 бие всички предишни рекорди по брой на свалянията. Според разработчика, интересът е стимулиран от новата технология Opera Turbo, която значително ускорява достъпа до интернет при използване на ограничени канали за предаване на данни, например на летища, в заведения и на други места.

Opera 10 е достъпна на 43 езика и във версии за основните операционни системи - Windows, Mac и Linux. Много от потребителите, свалили новата версия, досега не са работили с Opera, уточняват от Opera Sofware.