През август се очаква да излезе бета версия на браузъра Gazelle от Microsoft. Софтуерната компания планира да представи новия си продукт по време на международния симпозиум Usenix Security Symposium в Монреал, съобщи CyberSecurity.

Gazelle ще има нова архитектура и принципи на работа, според източници от Microsoft Research. Потребителите ще получат възможности, които липсват в сегашните браузъри, пише technews.bg.

Напълно нова ще бъде и системата за сигурност на Gazelle. Браузърът ще работи по коренно различен начин и с операционната система.

Gazelle не е по-нататъшно развитие на линията Internet Explorer, а съвършено нов продукт. Нито един измежду актуалните сега браузъри Intenet Explorer 8, Mozilla Firefox 3 или Opera 9 не притежава всеобхватна система за защита на получаваното съдържание, посочват от Microsoft.

Част от функциите за сигурност сега се изпълняват от операционната система и така защитата от уеб заплахи излиза извън рамките на браузъра. Gazelle ще бъде напълно самостоятелен в обезпечаване на сигурността.

Новият браузър ще идентифицира типа на трафика чрез собствени механизми и ще може да блокира всяко вредоносно съдържание още на входа на системата.

Напълно е възможно да направим пълноценен браузър-операционна система, която ще има значително по-сериозна система за сигурност и обратна съвместимост с всички останали браузъри, коментират от Microsoft.

Към момента Gazelle е на ниво прототип. Макар и да показва 19 от 20-те топ сайта Alexa, браузърът се нуждае от още много работа, докато достигне желаното ниво. Засега Gazelle работи по-бавно от Internet Explorer при отваряне на нов уеб сайт, според CNET News.

Microsoft дава ясно да се разбере, че Gazelle няма да замести незабавно Internet Explorer, който е най-популярният браузър в света, но постепенно губи дял за сметка на конкуренти като Mozilla Firefox и Apple Safari.

Популярността на Internet Explorer е намаляла със 17% за половин година сред американските потребители, сочат най-нови данни на StatCounter. В световен мащаб делът на IE е паднал от 65,4% до 59,5% за последните 6 месеца.