Млекопреработвателите отказват да изкупуват само мляко, което не отговаря на европейските хигиенни условия.

Това заявиха от Асоциацията на млекопреработвателите в България, цитирани от БНР.

От там посочват, че само около 30-40 процента от суровото мляко у нас отговаря на европейските норми и затова преработвателите прибягват до изкупуването на мляко от държави от Европа. Според тях животновъдството у нас е неефективно и оттам идват проблемите с качеството на суровината.

В момента в Европа има излишък на сурово мляко, отговарящо на тези изисквания, отбелязаха от асоциацията.

Млекопреработвателите посочиха още, че млякото в България, което отговаря на европейските стандарти, е с около 25-30 процента по- скъпо отколкото европейското. Те бяха категорични, че у нас се правят качествени и добри продукти, както и че в киселото мляко няма сода каустик.

Според тях се правят опити за фалшификация на суровината, но в предприятията са изградени лаборатории, които се грижат за контрола.

От асоциацията посочиха долна граница на цената на млечните продукти, ако бъдат произвеждани по евентуален български държавен стандарт. Тя е 7 лв. за килограм сирене, 10 лв. за кашкавал и 70 стотинки за кофичка кисело мляко.

Млекопреработвателите настояват да бъдат създадени държавни стандарти, приложими към млечните продукти, като те ще гарантират качеството на продукта.