Българското кисело мляко държи дял от около 60% на японския пазар.

Това стана ясно на среща между посланика на Япония в България Н. Пр. Цунехару Такеда и министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Според посланика близо 40 милиона японци консумират кисело мляко. Такеда допълни, че България е известна и с розовото си масло в Япония.

Той отбеляза, че износът на този български продукт значително нараства постоянно през последните години.

Японският посланик допълни, че България е интересен вносител на хранителни продукти, защото те са качествени, вкусни и екологично чисти. Можете да разширите износът на плодове, зеленчуци, свинско и пилешко месо, както и на български вина за японския пазар, обясни посланикът.

Такеда отбеляза, че в момента се прави опит пазарът на българското кисело мляко да се разшири и в други страни от Азия.

От своя страна министър Найденов допълни, че България има изключително голям потенциал за производство на качествени и вкусни храни и изказа съжаление в последните години не е използван.

Страната ни се превърна в нетен вносител на храни заради лошото управление. Новото правителство има желанието и волята това да се промени, отбеляза министърът.

Той допълни, че освен киселото мляко и розовото масло, атрактивен продукт за японския пазар може да бъде и българското саламурено сирене.

На срещата бе отбелязано, че „Ел Би булгарикум" ЕАД, единствената държавна фирма в млекопреработвателния сектор, която държи оригиналната закваска за българско кисело мляко и японската компания „Мейджи Деъриз" работят успешно по три лицензионни договора.

Те се отнасят до реализирането на производството на млечни продукти на база млечно кисели бактерии. Между двете фирми е подписано и споразумение за сътрудничество във връзка с наименованието „България" на киселото мляко в азиатския регион.