Google обяви, че ще усъвършенства софтуера си PowerMeter, който показва количеството изразходвана от отделни уреди електроенергия, предаде АФП. Калифорнийският интернет-гигант призова да се инвестира в национална програма за "умна електрическа мрежа", която по-добре следи и отчита консумацията на електроенергия. PowerMeter получава информация от "умните" електромери и устройства, а след това предава на компютрите подробен отчет за разпределението на енергията.

Изследванията показват, че когато хората имат достъп до данните за консумацията на електроенергия, те спестяват от 5 до 10% от месечните сметки за електричество. "Умна мрежа", получила компютърни способности, ще отведе електропреносната мрежа на САЩ в дигиталната ера и ще помогне за въвеждането на възобновяеми енергийни източници като слънчевите панели.

В света се използва около 40 милиона "умни" електромери с компютърни чипове, които могат да предават информация по интернет на компаниите и потребителите. Сегашната електропреносна мрежа изисква периодично отчитане от служители на компаниите, допълва БГНЕС.