КАТ ще глобява велосипедистите, които нямат светлоотразителни жилетки. Това гласят част от промените в Закона за движение по пътищата, които предлагат от МВР. От вътрешното ведомство предлагат още и приемането на обществено полезния труд като наказание за прегрешили водачи.

Началникът на КАТ комисар Алекси Стратиев разказва повече за предвижданите промени в закона:

Tова се въвежда за първи път в Закона за движението по пътищата по аналогия на Закона за футболното хулиганство. Идеята е нарушители, които не се стряскат от глобата, да имат още един вид тежест. Това е безвъзмездният труд. Санкцията ще се определя от съда. Тя ще бъде налагана от кмета след потвърждаване на съда. Кметът на общината ще насочва нарушителите, на които им е наложено това наказание, към дейности, които са свързани с безопасността на движеното. Другата промяна е въвеждането на светлоотразителни жилетки за велосипедистите през тъмната част на денонощието – преди всичко с оглед на тяхната безопасност на пътното платно.

Как ще бъде осъществяван контролът върху тези хора?

Без съмнение контролът е общ. Така, както се контролират светлоотразителни жилетки при водачите, така ще се контролират и светлоотразителни жилетки при велосипедистите.

КАТ ще имат ли право да глобяват велосипедистите, които не носят светлоотразителни жилетки?

През тъмната част от денонощието, ако се приеме законът – разбира се, че ще се налагат санкции на тези участници в движението.