При започналите проверки на ветеринарите власти из хипермаркетите в страната на търговците са издадени предписания за разделяне и обозначаване на продуктите с растителни мазнини. При неспазване на предписанията са предвидени санкции от 1000 до 3000 лева, а при повторно нарушение глобите са в размер до 10 000 лева. Най-строгата мярка, предвидена в закона, е прекратяване на дейността на обекта. Това каза в предаването „Денят” на Дарик министърът на земеделието и храните Валери Цветанов.

Според него проверките до този момент показват позитивна тенденция в качеството на българските млечни продукти и се върви в правилна посока. По думите му проверките в хипермаркетите се извършват поетапно и ще имат перманентен характер, а органите на Националната ветеринарномедицинска служба ще стигнат и до по-малките магазини в страната. Земеделският министър смята още, че работната група ще предложи знак за качество, който ще бъде унифициран за всички и който ще бъде гаранция за по-лесно разпознаване и улесняване на консуматора. Има предложение и всички продукти с растителен характер да бъдат отделени на отделни щандове от другите продукти в магазините. Ето какво още каза той:

Тези проверки трябва да продължат. Използването на растителни мазнини по принцип не е забранено. Фирмените производители, които използват растителни мазнини в производството трябва задължително да са изписали това на технологичната документация и на етикета.

Министър Цветанов коментира още и твърденията за това дали наистина премиерът Сергей Станишев е забранил на министъра да пътува? Ето какво каза земеделският министър за публикацията във в. „Труд”, излязъл със заглавие „Забраниха на министър да пътува в чужбина”, с което явно се визира името на министър Цветанов и командировката му в Монголия, благодарение на която не е присъствал на вчерашното заседание на Министерския съвет:

„Аз съм заминал в командировка в Монголия със заповед на министър-председателя, подписана още на 23 януари. Това посещение беше от голямо значение за двете страни в областта на земеделието”, каза министър Цветанов.

По-рано днес от Министерството на земеделието и храните изпратиха официалната си позиция по въпроса. В нея се казва, че посещението на министър Цветанов в Монголия е по покана на министър Бадамжунай. Министър Цветанов е бил командирован в Монголия от премиера Сергей Станишев с негова заповед от 23 февруари 2009 г., става ясно още от пресцентъра.