Месец преди страната ни да представи отчета за правосъдието и вътрешните работи в Бюрксел, бившият докладчик за България в Европарламента Джефри ван Орден изрази в интервю за БНР разочарование, че направеното не е достатъчно.
"Трябва да кажа, че съм разочарован, че не беше постигнат повече напредък срещу организираната престъпност в борбата с корупцията. Това са най-големите слабости и те засягат твърде много сфери на живота в България, не само общественото доверие, но и също доверието на бизнеса и инвеститорите, каза Джефри ван Орден, цитиран от БГНЕС.
Заместник -председателят на ЕК Франко Фратини обаче беше категоричен, че България не е разочарование за ЕС и умножава усилията си да изпълни всички изисквания. "България постигна много важни резултати в областта на сигурността и защитата на външните граници, а също и в борбата с организираната престъпност. В борбата с корупцията България също постигна важни резултати и при случай на корупция по високите етажи и срещу дребната корупция. Ценя много усилията, които полагат министърът на вътрешните работи Румен Петков и главният прокурор Борис Велчев, каза Франко Фратини. Той посочи, че все още не е решен проблема с бавното съдопроизводство у нас, което той нарече неприемливо. Фратини добави, че властите са наясно с това и взимат необходимите мерки.