Държавният глава Георги Първанов настоя решението по исканията на учителите да бъде намерено на базата на взаимните компромиси още в разговорите, които предстоят днес следобед.

По-близо сме до споразумението от когато и да било, но всичко зависи от волята на правителството и на синдикатите, посочи президентът.

По думите на президента, днешният ден е психологическата граница, която не трябва да бъде преминавана.

Ако днес не намерим решение на въпроса и не постигнем споразумение между стачкуващите и правителството, опасявам се, че времето между двата тура на изборите няма да бъде подходящо, посочи  още президентът, цитиран от БТА.

За след това не смея да мисля какво би могло да стане, защото виждаме, че с всеки изминал ден протестът се натоварва с политически претенции и с натиск от разнороден характер, каза държавният глава.

Припомняме, по-рано днес се състоя среща между държавния глава и синдикалните лидери, които го информираха за разминаванията в исканията на учителите и предложенията на правителството.

Ситуацията
Премиерът: Развръзката е близо
Синдикатите: Са категорични в искането си за 20-процентно вдигане на базовите заплати
Учителите: Блокадите продължават
 

По думите на Първанов оптимистичното е, че голяма част от въпросите вече са договорени.
Той добави, че трябва да е ясно, че подобен изход от стачните действия със споразумение, което предвижда повишаване на доходите на учителите, ще бъде голямо изпитание за държавния бюджет.

Не можем да допуснем да поставим на изпитание бюджета, да сме на ръба на кризата, да заплашваме финансовата стабилност с действия, които нямат аргументацията и основата, която икономиката ни предлага, отбеляза той.

Държавният глава се обяви за това всички институции, синдикатите, гражданските структури и бизнесът да бъдат гаранти на социалния мир и за това, че повишения на доходите на една или друга сфера ще стават в съответствие с финансовите възможности на държавата.

По думите му, всичко друго може да върне страната към време, което сме преживели твърде драматично.