Непрекъснато си мисля какво бих направил, ако бях действащ президент, каза пред Нова телевизия Георги Първанов. „Много пъти съм мислил какво може да се направи, обаждал съм се на Плевнелиев да му кажа моето мнение. Например Обществения съвет, който той събра, според мен беше грешка”, смята бившият соцлидер.

Когато стане нещо неприятно в държавата, всеки тича при президента, изтъкна Първанов и направи аналогия с учителската стачка по негово време, когато е трябвало да помага за постигане на съгласие, макар че има и различия в ситуацията.

Президентът трябва да посочи служебния премиер и да коментира с него хората, които да влязат в него, смята Георги Първанов. Когато правителството е парламентарно излъчено, е много лесно, тогава партията си посочва министрите. Но когато става дума за служебен кабинет, всеки президент трябва да има списък с хора за различни сектори.

Като цяло екипът на Бойко Борисов не проработи, макар че има и отделни случаи на отделни министри, които се справиха добре с работата си, смята президентът Първанов. При правителството на Станишев беше вредно, когато структурата на Тройната коалиция 3:5:8 се разпространи надолу по етажите на властта, призна още той.

Новият парламент ще има сложна задача да формира кабинет, който ще трябва да въвежда много непопулярни мерки, смята Първанов. Трябва да има съгласие между влезлите в него политически партии, не е възможно да се помирят БСП и ГЕРБ, но съгласие по целите трябва да има.

Служебният кабинет ще бъде в минното поле на тежкия политически реваншизъм, коментира експрезидентът. „Ако политическите лидери, включително и Сергей Станишев, днес се дърпат назад в България, възниква въпросът кой ще поеме функциите им. Добре е това да стане с избор от две-три имена”, коментира Първанов и обяви, че не възнамерява да се кандидатира за премиер.

„Меглена Кунева не оправдава очакванията, не събира тези мощни вълни на подкрепа. Тя ще влезе в следващия парламент, но не с тази роля, която искаше. Не виждам Яне Янев и Веселин Марешки в следващото Народно събрание. Големите печеливши от кризата са Волен Сидеров и Иван Костов, които успяха да се върнат в играта”, сподели още Първанов.