Денят на Свети Валентин ще струва тази година на американците 14,7 милиарда долара, прогнозира изследователската компания BIGresearch. Този ден е изключително успешен за бижутерите, ресторантьорите и хотелиерите, а също така за цветарите. Подаръците през тази година ще са по-скромни – очаква се американецът средно да похарчи за подарък 102 долара, докато през 2008 г. е отделил 123 долара.

Все пак не всичко се измерва с материалното: през тази година е нараснал броят на тези, които ще поздравят любимия човек с тематична картичка, а това е положителен сигнал за производителите на печатна продукция. Кризата вече се е отразила на влюбените – разходите за сватбени церемонии вече се свиха с 24% през 2008 г., а през тази най-вероятно младоженците ще трябва още да затягат коланите.

Wedding Report прогнозира, че броят на браковете през тази година ще се увеличи с 25 хиляди спрямо миналата, достигайки 2,215 милиона. Сватбеният пръстен няма да е толкова скъп. Ако през 2008 г. той е струвал средно 3215 долара, през тази – 2939 долара, а след още две години се очаква да поевтинее до 2828 долара.

Въпреки че половината американци заявяват, че ще съкратят разходите за Свети Валентин, 78% са уверени, че това по никакъв начин няма да засегне и сексуалната им активност, съобщава National Research Center.

45% са заявили, че винаги планират своя сексуален живот, а от тях 20% даже признават, че са пропускали работа заради „планираното мероприятие“, 21% са се отказвали от купони, 15% са пренебрегвали „важно събитие“, допълва БГНЕС.