Първият кандидат за кмет, който отговаря на въпросите, предвидени за кандидат-кметовете на Ботевградска община се оказа Михаил Михайлов, издигнат от коалиция "Балкан".

1. Коя е първата заповед, която ще издадете като кмет?

Да се премахне бариерата на входата на общината и да се обяви търг за продажбата на служебния джип.

2. Кои ще бъдат основните приоритети при евентуалното Ви управление?

Нищо не е по-високо и по-ценно от хората. Аз ще работя да се подобри качеството на живота им.

3. Какви мерки бихте предприели за намаляване напрежението между българи и роми?

Първо – да не си заравяме главата в пясъка и да неглижираме този проблем.

Второ –  решаването му трябва да започне от отошението ни към децата в махалата. Общината трябва да стимулира /това не означава непременно финансово/ семействата  да изпращат децата си на училище. Грамотни и образовани роми могат по-лесно да се интегрират.

Трето – стадионът в ромската махала ще бъде ремонтиран, в махалата наистина ще бъдат изградени детски площадки, а не както сега – пари се изписват, площадки няма!

Четвърто - ромите да не се използват единствено като нископлатена работна ръка, с която най-често се злоупотребява. Безбройни са примерите, в които роми се наемат само при уловие, че са съгласни да се подписват за едни суми, а да получат нищожна част от тях. След ромите има безнесмени, които могат да получават поръчки от общината при спазването на строги правила.

Пето – това са само част от конкретните мерки, които общината може да предприеме и е закъсняла, че не го е правила досега.

4. Какви промени в инфраструктурата на Ботевград и общината ще направите и как смятате да осигурите финансирането за тях.

Пречиствателната станция за питйни води и подмяна на водопроводната мрежа– това проблем номер едно според мен. Вече имах разговори със зам.министъра на МРРБ Димчо Михалевски и той от името на министерството застава зад моята визия за инфраструктурните промени в общината. Само за няколко месеца министерството се ангажира да направи обследване на водопреносната система и да даде становище за начина на финнасиране. Имам уверението, че част от него ще се поеме от държавата в лицето на министерството и програма ФЛАГ.

В Ботевград има 65 километра улици. Водопроводът може изцяло да се подмени в рамките на 2-3 години. Аз имам волята да го направя.

Няма да разреша да се положи нито метър асфалт по която и да е улица, без преди това да са подменени комуникациите.

5. Кои човешки принципи винаги сте отстоявали и никога не ви се е налагало да правите компромиси с тях?

Достойнството. Ако го загубиш, заедно с него губиш и много други принципи.

6. На коя историческа личност се възхищавате и кои нейни качества бихте искали да притежавате?

Има много личности, които ме впечатляват и ме карат да им се възхищават. Ако трябва да направя класация обаче /което е доста трудно/ бих посочил Христо Ботев. Невероятен талант, невероятен човек, успял да погледне много напред във времето. Когато е загинал е бил само на 28 години! Днес тази възраст е младежка, а той в мислите и делата си е титан!

7. Кое е Вашето най-голямо притеснение?

Като човек ме притесняват различни неща. Но изглежда ме питате като кандидат-кмет. Притесняваме факта, че в общината няма изграден екип, който да разработва проекти за кандидатстване по европейски прлограми. В това отношеине Ботевград е изостанал твърде много и трябва да догонва другите общини.

8. С какви проекти ще кандидатствете и по кои програми на Европейския съюз?

България ще получи от структурните фондове на ЕС общо 6. 853 милиарда евро.  Те ще се разпределят по седем оперативни програми. От тези седем програми общините могат да бъдат бенифициенти по оперативните програми   “Околна среда”, “Регионално развитие”, “Програма за развитие на селските райони”.

9.Какво ще направите за младите хора, за да не напускат общината

Много се надявам, че в следващия общински съвет ще влязат повече млади хора!

Това, което мога да гарантирам, е че аз ще разговарям с младите, ще се вслушвам в техните идеи, предложения, в тяхното мнение.
Ако успеем да направим нашия град привлекателно място за живот на младите, това ще означава, че сме постигнали много!

В предизборните срещи научих много за желанията на младите хора в града- да има скейт-парк, игрище за пейнтбол, да има няколко места на открито в града с безжичен  интернет, искат да има кино, да има място за концерти на открито... И всичко вече това стана част от предизборната ми програма.

Според мен обаче не е важно изброяването на конкретни обещания, много по-важно е отношението. И не само от странана общната, но и на бизнеса, от училището и т.н.

10. Как ще изглежда градският форум след четири години?

Как точно ще изглежда и то след една година, ще кажат архитектите, които ще направят проекта. Аз мога само да гарантирам едно – това ще бъде любимо място за ботевградчани.  Преди години тук националната телевизия снимаше новогодишната си програма. Аз гарантирам, че този интерес ще се върне.

През всичките тези години все съм се питал – градският форум  защо не се почиства? За това не трябва ни проекти, ни пари?