Осмата проверка на комисията по досиетата е вече факт. Откакто беше избрана през април, комисията "Костадинов" успя да осветли хората с минало в бившите служби сред кандидатите за евродепутати, членовете на Конституционния съд, президентите и вицепрезидентите, администрацията на "Дондуков" 2, депутатите от Великото народно събрание до днес и членовете на сегашната ЦИКМИ. Настоящата проверка беше най-голямото изпитание пред новия орган досега - трябваше да се проверят над 12 хиляди претенденти за кметове и над 60 хиляди за общински съветници.

Този път комисията се провали. Проверката на кандидат-кметовете стана готова едва три дни преди местните избори, а досиетата на кандидат-общинарите ще се оповестят чак след вота. Така

идеята за информиран избор се опорочи

Причините за това обаче не са в Евтим Костадинов и колегите му. Държавата на практика саботира комисията, като не спазва закона за досиетата, приет с огромно мнозинство в парламента. Половин година след създаването на комисията правителството още не й е осигурило сграда, в която да работи и новият орган е принуден да се помещава в три кабинета на площад "Александър I" №1.

Това забавяне е доста съмнително, като се има предвид колко бързо други ведомства се сдобиват с офиси, автомобили и всички останали атрибути на властта. Все пак комисията до няколко месеца ще се нанесе в отпуснатите три етажа на ул. "Врабча" 1. С това законът пак няма да бъде изпълнен и то в най-важната му част. Правителството трябва да намери още една сграда за архив, а Евтим Костадинов да започне да събира всички документи на бившите служби там. Докато това не се случи, комисията по досиетата ще бъде просто посредник, няма да може да прави в срок проверките си, ще продължава да зависи от МВР, НРС и останалите осем структури, които съхраняват архива на ДС и военното разузнаване. Нещо повече - Костадинов и колегите му ще продължават да бъдат неволни

заложници на МВР и спецслужбите,

и даже техни говорители. В парламентарните кулоари вече упорито се говори за съмнително липсващи имена в досегашните проверки.
Комисията и законът за досиетата срещат сериозен отпор сред властта.

Президентът и вътрешният министър неколкократно публично ги атакуваха, външният министър нарече закона "вреден", а премиерът заяви, че няма нормален човек, който да се интересува от досиета. Срещу решенията на комисията тръгнаха няколко съдебни дела, а едното даже беше спечелено на първа инстанция. Депутати от БСП заговориха за промени в закона. Носи се слух, че нормативният акт ще бъде атакуван пред Конституционния съд.

Това са въпроси, по които комисията не бива да остане пасивна. Костадинов и колегите му доказаха, че няма да се огънат лесно под политически натиск и с това заслужено си спечелиха симпатии и медиен комфорт. Ако не поставят ребром проблемите обаче, дейността им скоро ще се дискредитира и обществото ще загуби доверие в техните проверки. А с това темата вероятно ще бъде погребана веднъж завинаги.
Много хора ще останат доволни от този сценарий.

Опосканият архив на ДС

явно все пак крие още хиляди тайни за крупни далавери и разбити човешки съдби. Тези папки трябва да излязат на светло, за да падне и булото на дирижирания преход. За да могат хората да разберат защо едно време необяснимо не са успели да напреднат в кариерата си. Кой съсед и колега е слухтял за техните разговори? Защо техни съученици изведнъж станаха крупни бизнесмени? Защо милиони предпочетоха да се махнат от страната? И в крайна сметка защо България е на опашката на Евросъюза по всички показатели?

И най-накрая да стане ясно, че няма добри и лоши ченгета, има просто ченгета. Хора, следвали абсурдния постулат, че проверката е висша форма на доверие. Всеки нормален човек знае, че проверката и доверието нямат нищо общо. Кои са едните и колко са другите - това трябва да се провери.