Още през декември месец съм свалил доверието си от президента – това ми е официалният коментар. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на водопровода при Мало Бучино, предаде репортер на Агенция „Фокус“.


Думите му дойдоха в коментар на обявеното по-рано днес от президента Румен Радев сваляне на доверието от правителството.


„Още декември месец Румен Радев правеше политически изказвания и аз казах, че той за мен повече не е президент като обединител, защото разединява нацията. Той говори това, което БСП и ДПС говорят. Радев е говорил за водоснабдяването. Нима кметът Владимиров не обясни ясно и точно, че 70 години неговата партия в Перник не е подменила един водопровод?“, запита Борисов.


Министър-председателят посочи още, че вижда атаката като търсене на друг враг, тъй като атаките към прокуратурата най-вероятно са по-опасни. Той допълни, че не се страхува от потенциална партия, начело на която би застанал президентът Румен Радев.


„Напротив. Изборите са най-демократичното нещо. аз винаги съм избиран мажоритарно. От името на народа, колкото и аз, толкова и той можем да говорим. Той иска да отклони атаката от мен и правителството, защото му е по-изгодно, защото ние сме беззащитни, сиреч можеш да говориш, каквото си искаш“, допълни премиерът.


Премиерът не очаква и президентът да отправя покани за присъствието на консултативни съвети за национална сигурност, защото това по думите му, би било двулично.


„Иначе много двулично излиза. Веднъж говорим едно, когато излезем навън, говорим колко добре се развива страната икономически. Президентът е на настроения малко. Явно, че проблемите, които има с прокуратурата, от които ние сме се дистанцирали изключително, дори съм забранил да се говори по тази тема. Само преди няколко дни президентът Радев каза пред чуждестранните дипломати как България води стабилна и балансирана политика на Балканите, в региона и света. Разбрах от моя пресцентър, че казал, че сме се поставили в услуга на други държави. Кои са тези други държави? За това, че сме изгонили шпиони или някой се е позволил на територията на България да извършва дейности, за които ние предполагаме, че имат престъпен характер", допълни още той.


Борисов коментира и строежа на „Балкански поток“, като посочи, че газопроводът ще бъде изпълнен благодарение на водената от правителството добра и балансирана външна политика.