Skype и Nokia използваха световния мобилен конгрес в Барселона, за да обявят партньорство, по силата но което софтуерът за интернет разговори ще стане част от смартфоните на финландската компания.
Първоначално Nokia ще включи Skype във висококласните модели от N серията. Смартфонът N97, очакван през юни, ще бъде първото устройство на Nokia с вграден Skype.
Приложението ще бъде интегрирано в адресната книга на N97, като ще позволи на потребителите да виждат кои контакти са онлайн и да ползват клиента за мигновени комуникации на Skype.
Най-важното, потребителите на N97 ще могат да извършват безплатни и евтини интернет телефонни разговори през клетъчни 3G и Wi-Fi мрежи. Разговорите Skype-към-Skype ще са безплатни, докато услугата SkypeOut, която позволява обаждания от Skype към фиксирани и мобилни телефони, ще се предоставя на ниска цена.
Nokia не е единственият производител на хендсети, който обяви партньорство със Skype по време на форума в Барселона. В понеделник Sony Ericsson съобщи, че ще предложи Skype панел в своите устройства Xperia с операционна система Windows Mobile.
Добавянето на Skype към смартфоните ще е от голяма полза за потребителите, особено за тези, които често пътуват по света и имат близки и приятели в чужбина, коментира новината CNET News. Възможността да използват популярното приложение на своите телефони ще спести на този контингент от потребители големи суми.