Полицията ще може да използва разпечатки от телефон и да следи електронните ни пощи само ако има съмнение за тежко престъпление, решиха депутатите. Това стана факт с приемането на промените в Закона за електронните съобщения. Текстът, който даваше възможност за следене по преценка на МВР отпадна. От вътрешното ведомство заявиха, че решението ще  попречи сериозно  на работата им.

От вътрешното министерство допълниха още, че с измененията на  Закона за електронните съобщения, данните, събирани от операторите и интернет-доставчиците, ще могат да се използват само за разкриване на тежки престъпления и престъпления по интернет. Това  според полицията означава, че извън кръга на престъпленията, за които тези данни могат да се използват, остават модерните напоследък телефонни измами, издирването на избягали затворници, склоняване към проституция, разпространяването на порнографски материали, в това число и по интернет.

От вътрешното ведомство допълват, че тотално намалява способността на МВР и ДАНС да работят по "горещи следи" за разкриване на престъпления като отвличания, убийства, бомбен тероризъм, тежки грабежи, наркотрафик и наркоразпространение.

Според МВР подобно решение  влиза в противоречие с  декларираната воля на законодателя за ефективно противодействие на престъпността.