В Народното събрание Синята коалиция, „Ред, законност и справедливост" и левицата разкритикуваха промените в закона за МВР, които по думите на ресорния министър Цветан Цветанов са неотложни за ефективната работа в сектора. Според тях те са недобре обмислени. Цветанов смята, че поправките са недостатъчни, но наложителни на този етап. По думите му работна група от експерти вече готви изцяло нова концепция за сигурността. Сред основните изменения е изграждането на звена "Общинска полиция".

С поправките се обособява Главна дирекция „Борба с организираната престъпност", която сега е дирекция към Криминална полиция. Така тя ще е на пряко подчинение на ръководството на МВР. Създават се и други нови дирекции - „Гражданска защита", Национална система „112", които преминават към МВР след закриването на министерството на извънредните ситуации.

Дава се и законодателна възможност на полицаите да протестират при определени условия. Според Йордан Бакалов така централизацията в МВР става още по-голяма. „МВР си присвои всички функции, включително справянето с бедствията, и на хората не им остава нищо друго освен при криза да търсят министъра", посочи Бакалов.

Тодор Великов от РЗС също каза, че занапред МВР ще прелива от нови дирекции, което било сериозно раздуване на щата. По думите му не се знаело и как се разпределят задълженията между полицията и ГДБОП. За да изпълнят обещанието си шест месеца да подкрепят правителството, депутатите от РЗС ще напуснат залата при гласуването.

НС одобри на първо четене промените в закона за МВР, с които ГДБОП се обособява като отделна дирекция на подчинение на ръководството на ведомството. Парламентарното мнозинство се разцепи - Синята коалиция се въздържа, РЗС напусна залата, за да изпълни обещанието си през първите шест месеца да подкрепя управляващите от ГЕРБ. Единствено „Атака" от партньорите в НС на управляващата партия подкрепи измененията. Левицата и ДПС гласуваха „против".