Националната агенция "Пътна инфраструктура" да премине на подчинение на регионалния министър, а не на премиера, както е сега - това е заложено във внесените от ГЕРБ промени в закона за пътищата, които депутатите приеха на първо четене. Сред идеите на мнозинството е и да се премахне Надзорният съвет от управлението на НАПИ.

Промените в закона за пътищата скараха мнозинството и БСП. Още вчера левицата се обяви против готвените рокади и днес бивши министри от кабинета "Станишев" отново разкритикуваха предложенията.

Въпреки че бившият вицепремиер Меглена Плугчиева оцени като положителна промяна преминаването на НАПИ в структурата на регионалното министерство, тя предупреди, че надзорният съвет е важен механизъм за контрол. Плугчиева допълни, че с промените мандатността в работата на агенцията отпада, а това е било една от препоръките на Европейската комисия, за да няма политически вмешателство.

Бившият регионален министър Асен Гагаузов коментира, че създаването на управителен съвет ще доведе до промяна на структурата на НАПИ, което ще трябва да се съгласува с Брюксел. Това обаче налагало нова сертификация на агенцията и заради това тя 6 месеца няма да работи.

Бившият транспортен министър Петър Мутафчиев заяви, че се прави стъпка назад, тъй като от първостепенен разпределител на средства агенцията става второстепенен.

От ДПС поискаха в закона по-обстойно да се запишат правомощията на министъра за контрол на структурата.

Искра Фидосова от ГЕРБ съобщи, че вчера от Брюксел е дошло положително становище по отношение на готвените промени в закона.

Съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов коментира, че предишната организация на НАПИ е била абсурдна и Станишев се е превърнал в пътен кантонер на страната след като всяка седмица е давал разяснения за работата на агенцията.