Учителите и стачните комитети в страната обсъждат от днес проекта на споразумение с МОН, постигнат снощи след почти четиричасови преговори, съобщиха от синдикатите в образованието.

Разглеждането на проекта се очаква да продължи до понеделник на обяд и тогава ще стане ясно дали той се подкрепя от мнозинството. Ако има съгласие по документа от 50 на сто плюс 1 от структурите, той ще бъде подписан.

Проектът на споразумение предвижда от 1 ноември т.г. средната брутна учителска заплата да се повиши с 80 лв. и така тя ще стане 524 лв., а за непедагогическия персонал ще бъде 283 лв.

В тези възнаграждения не влиза диференцираното заплащане и 13-та заплата. От 1 януари до 1 юли 2008 г. средната брутна заплата на учителите ще стане 650 лв., а началната учителска заплата ще бъде 450 лв., а не както досега - 299 лв.

В проекта на споразумение от 15 точки има текстове за делегираните бюджети на училищата, за частните уроци, за държавните зрелостни изпити.

Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев изрази снощи надежда пред журналистите, че учениците ще се върнат във вторник в клас, ако споразумението се подпише в понеделник.