Хората, включително и учителите, не разбраха, че искането за повишаване на заплатите не е просто увеличаване на доходите за съсловието, а опит професията да се направи презентативна, заяви говорителят на стачния комитет Николай Николов.

Той подчерта, че с изключение на увеличението от 1 ноември работещите в средното образование не са особено доволни от предложеното от правителството. Те обаче нямат избор, защото са притиснати икономически, а фактически това първо увеличение ще е от икономиите от стачката, обясни Николов.

Според него директорите нямат достатъчната квалификация от 1 януари да разполагат с делегираните бюджети и това не може да стане за 2-3 дни обучение.

Той е категоричен, че решението за делегираните бюджети би трябвало да влезе в сила от 1 януари 2009 г., ако все пак се гласува от Народното събрание.

Това е така, защото преди това трябва да се реформира сектора, да се направи конкурс за директори и с въвеждането на стандартите по естествен път да се види кой от учителите ще остане в сектора и кой не, посочи Николов.

Говорителят на стачния комитет предполага, че все пак споразумението ще се приеме, но остава мнението, че учителите са принудени да го приемат.