Списъкът със заболявания, свързани с пристрастяване към видео игри, се увеличи с още една диагноза - “хидраденит на дланта”, съобщава BBC Health. Тя беше поставена на 12-годишно момиче, посетило швейцарска болница с оплаквания от изключително болезнени рани на дланите на ръцете.
Лекарите от университетската болница в Женева решили, че детето страда от “идеопатичен хидраденит” - заболяване на кожата, което обикновено засяга ръцете и краката и е свързано с обилно потене.
Според тях момичето, което се възстановило напълно след 10 дни без никаква игра, е получило болезнените рани в резултат на продължителна употреба на контролера на конзолата, в комбинация с потене от напрежението от играта и натискането на бутоните.
Досега изследователите и лекарите докладваха повече за случаи на психически заболявания, свързани с пристрастяване към видео игри. Физическите симптоми са сравнително нови и трябва да бъдат проучени по-внимателно, за да се докаже връзката им с видео игрите.
Не пречи обаче геймърите да имат предвид тези потенциални усложнения и да ограничават времето, прекарано с любимите конзоли. Ако това е практически невъзможно, поне да дават почивка на ръцете си отвреме навреме.