Аудиозапис от контролната кула на летище "Джон Кенеди" в Ню Йорк разкри, че разрешения за излитане са били издавани от дете, макар и под напътствието на квалифициран диспечер, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес. По случая се води разследване и всички служители на летището, замесени в инцидента, са временно отстранени от длъжност. Инцидентът станал по време на училищна ваканция.

"Това поведение е недопустимо и не демонстрира професионализма, който се очаква от служителите на Федералното авиационно управление", се казва в официално изявление на институцията.

На записа се чуват пет включвания от страна на детето към пилоти, готвещи се за излитане. Едното гласяло: ""Джет Блу" 171, имате разрешение за излитане", на което пилотът отговорил: ""Джет Блу" 171 излита. Браво, контролна кула!".

Детето разрешило излитане на общо три самолета, към Сакраменто, щата Калифорния, към Мексико и към Лас Вегас, Невада, допълва БТА. "Пистата е свободна. Адиос, амигос!", казва детето на пилотите на последния полет към Лас Вегас.

Малчуганът очевидно се е намирал под надзора на възрастен, защото в един момент се чува мъжки глас, който казва през смях: "Така става, като децата не ходят на училище". Друг мъж добавя: "Ще доведа и моя".